Scoil: Scoileanna i gCraoibh an Sciobairín de Chumann na Múinteoirí Náisiúnta

An Sciobairín, Co. Chorcaí
Mícheál Ó Cuileannáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    agus bladhm deataigh ag eirghe ainíos as agus í tré theine mar a cheap an bhean bhocht. Do gheit sí. Do scannraigh sé. Ghlac umhan agus imeagla í. An diabhal féin b'féidir a bhí ann, nú ceann des na míorbhúiltí dob iontaighe dar thárla riamh roimis sin in Éirinn. Cé déarfadh a mhalairt? Duine tré theine! Ní feacatas a leithéid riamh i gcríochaibh Fodhla.
    Thar n-ais léi agus fuadar fúithí. Isteach léi i mbothán ar thaobh an bhóthair. Ba dhóbair nár thuit sí le neart scannradih. B'ar éigin a fhéad sí na focail a thabhairt léi. "Canna uisce: Canna uisce ar Grádh Dé!" "Tá fear thall ansan tré theine". Ní miste a rádh ná go raibh iongna ar bhean a tighe agus cé tógfadh san uirthhi - ná raibh cúis a dóithin aici?
    Do rug sí ar bhuicéad uisce a bhí ar chúinne den tulg agus do shín sí chuig an mnaoi eile é. Amach leis an sean-mhnaoi go deithinseach agus an buicéad ar sileadh na láimh d'eis léi. Siúd ar aghaidh í an bóthar thar n-ais mar a raibh "an diabhal teine". Deirimse leat gur bheag an bac uirthi cloch, claidhe, ná falla.
    Ba ghearr go raibh sé os comhair Raleigh amach. D'árduig sí an buicéad agus do steall a raibh d'uisce ann idir an dá súil ar mo Rudaire ríoghamhail. Ní gádh cur síos ar cad
    Conchubhar Ó Coileáin
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)