Scoil: Scoileanna i gCraoibh an Sciobairín de Chumann na Múinteoirí Náisiúnta

An Sciobairín, Co. Chorcaí
Mícheál Ó Cuileannáin

An cailín 4.6.8 ach do réir dheallraimh ní leis an óigfhear adubhairt sí an dá líne deirineacha.
    (1) Treastal = taisteal. Is minic r mar sin i gCairbre c/f friucaidh = fiuchadh; [?]
    (2) inibhear = inbhear. Mar a rithean Abha Átha an Chrainn-Duibh isteach san Aidhlinn idir na Meallaibh Breaca agus Bun na Lon.
    Cuirtear an guth isteach go láidir. Tá béimghuth láidir ar an gcéad siolla agus ceann eile ná fuil chomh tréan ar an dtríú ceann.
    "Dearamad" an rud céadhna.
    (4) cluith = culaith. (3) gan dólain. Tá Dól, - grief ag ó Duinnín. (5) gillín suille = saille - capailín ramhar 6 séara = cuid - share. (Coitianta i gCairbre). Dubhairt le fear lá: "Nach breágh an lá é." "Ná fhuil do shéara dhe agutsa" ar seisean. (8) "Cé tá : "cé bhí. cé is" in ionad "cé go bhfuil", "cé go raibh"."Cé gur" coitianta go leor i gCairbre. (9) Maorgain = Maordha Tá 'maorgail' againn leis. (7) Caoch ghiolla - Cúipid
    Ó Mháire ní Chéarnaig bean Chonchubhair Uí Chonaolaig ó Chúl na gChorán do scríobhas an t-amhrán so agus an cúntas aghabhan leis; sa bhliain 1906. Níor cuireadh i gcló riamh é. Tá sí féin agus a fear ar shlighe na fírinne le fada Beannacht Dé leo.
    Micheál Ó Cuileanáin