Scoil: Béal Átha Hubhla (B.) (uimhir rolla 3997)

Baile Átha hÚlla, Co. Chorcaí
Dáithí Ó Murchadha

Ar an leathanach seo

1. Timcheall míle o'n sraid baile tá áit ar a Sean Bothar agus sé an ainm atá ar na Bóithrín na Marbh. Tá an bóithrín ag dul treasna na coille agus ní deintear aon usaid dhe anois mar tá sé dunta isteac. Tá coillte ar gach taobh de'n bóthar agus bíonn sé an-dhorca.
    Fadó chití fear an-árd ann agus ní caitheadh sé aon bróga. Niorbh fear saogaltach é in a choir ach sprid. Oidhche amhain bhí beirt fhear dar b'ainm Ó Luinneachain agus Ó Concubhair ag gabhail an bhothair agus do léim an fear amac tar claidhe agus do subhal sé amach rómpa. Nuair a bhí se imtighthe timcheall dha cead slat d'imtig sé as radharc. Ní fheaca aoinne an fear sin ó shion ach chití solas agus madra mór an go minic. Deirtear go bhfuil an madra cóm mór le laogh. Tuit sé seo amac breis is cead blian ó shoin.
    Liam Ó Lombárd
    Pairc-na-mBlath