Scoil: Béal Átha Hubhla (B.) (uimhir rolla 3997)

Baile Átha hÚlla, Co. Chorcaí
Dáithí Ó Murchadha

Ar an leathanach seo

1. Tá tobar beannuighthe tímcheall dhá mhíle ar an dtaobh teas den sraid bhaile. Tobar Naomh Bréanainn a tugtar air. Sé ainm na h-aite ina bhfuil sé suidhthe na Gort Róistigh. Tá sé suidhthe i bpairc in a dtugtar Pairc an Faithche. Ciarraigheadh a beadh Naomh Bréanainn agus do thog sé Mainistir i dTraithli. Mairnealac a bheadh é agus deirtear gur chuaidh sé go dtí America uair amhain.
    Deineann na daoine turusanna ag an d-tobar trí uair sán blian, Aoine an Chéastha, Domhnach Cásca, agus Lá le Bréanainn. Tá cúig céim mór thímcheall an tobair agus tá leac ag gac céim. Ag gac céim deireann na daoine paidreacha. In aghaidh gac turuis deaneann na daoine Fioghar na Croise le cloich bhig ar cloic mhóir, in aice an tobair.
    Deireann na sean-daoine go bhfuil leigheas insan dtobar i-gcomhair suil tinn. Aoinne a bhfuil suile tinn aige, ma feicheann sé frog, tar-éis trí turasanna do dheanam, leighisfear é. Deirtear gur leighiseadh duine go raibh súil tinn aige san mblian naoí gcead deag is a seacht. Tá tor mór cuilinn ós cionn an tobair. Fagann na daoine píosai de ceirt, airgid, agus alán rudaí eile ar an dtor seo. Do deineadh díoghbhail don tor, trí bliana o shion mar do gearradh cuidh des na géuga de, ac tá sé ag
    Séamus Taton