Scoil: Béal Átha Hubhla (B.) (uimhir rolla 3997)

Baile Átha hÚlla, Co. Chorcaí
Dáithí Ó Murchadha

Ar an leathanach seo

1. Tá Cill Atha suidthe tímcheall míle ar an dtaobh thóir de'n sráidh bhaile ar an mbothar go dtí Mainistir Fhear Muighe. Pároisthe do béad é fadó ach bhaile féarainn iseadh é anois. Níl fíos igcéart ag daoine cadh na taobh ar tugadh an ainm Cill Athá ar an áit.
    Tá sean fóthrach ann agus deirtear gur Mainisthir beagh a bhí ann. Bhí Mánaigh in a gcomhnaidhe ann ach is dóca na raibh mórán diobh ann mar tá an Mháinisthir ana bheag. Do bhí Séipeal í bpáirc Éamonn Mich Cartaigh ag an taobh thíar theas de'n croisre. Tímcheall dá céad slath ón ait in a raibh an t-Séipeal tá ath san abhainn. Sin ait gur féidir lé duine siubhail treasna go dtí an dtaobh eile. Ní deintéar aon uasaid de anois ach deintí ana uasaid de fadó. Deireann daoine gurbh é sin an fath a fuair an ait an ainm mar gheall ar an t-Séipeal bheith gairid do'n áth san abhainn. Níl aon rian de'n Séipeal ann anois ach tugtí Pairc an t-Séipeal ar an pairc in a raibh sé fós.
    Tímcheall céad slath on ait in a raibh an Séipeal ar an dtaobh tuaidh de'n bhothar tá fóthraca dé Mhainistir. Tá reilg mór tímcheall ar anois agus tá alán daoine curtha innte. Insan bpáirc in aice na reilge tá alán poll sa talamh agus tá an cré dearg. Déirtear go raibh monarca ann fadó cun earraí criadh do dheanamh, tá píosaí de's na h-earraí fe'n dtalamh fós. Is dóca go raibh atha (kiln) aca ann cun an críadh do dhóghadh. Is dóca gurbh ó'n atha sin a fuair an áit an t-ainm mar tá sé in aice na h-áite in a raibh an Séipeal.
    Tá cloc cuimhneacháin óscionn cun é do mharcáil. An t-Athair Ó Lionnáin dob ainm dó. Sagart ana mhaith do beadh é cun daoine breóidhte do leigheas. Sar a fuair sé bás dubhairt sé go leigheasfadh
    Séamus Ó Conaill