Scoil: Béal Átha Hubhla (B.) (uimhir rolla 3997)

Baile Átha hÚlla, Co. Chorcaí
Dáithí Ó Murchadha

Ar an leathanach seo

1. Ar an dtaobh theas de'n pharóiste tá áit ann agus sé an ainm atá ar ná Cnoc an Eanaigh. Áit an fhluic iseadh é ar thaobh cnuic. Tá loc mór ann agus cluduigheann sé timceall cúig acra talmhan. Togtar an t-uisce i bpiopáí go dtí Mainistír Fear Muighe.
    In aice na h-áite sin tá sean charraig staireamhail. Tá sé cluduighthe le fraoc agus caonac. I n--aimsir na bPéin-Dligthe leígtí Aifreann ann agus o'n lá sin go dtí indiu tugtar "Carraig an Aifrinn" ar an áit sin. Tá radharc breagh le fheiscint o'n gCarraig. Bailigheann sluagh mór daoine ag an gCarraig ar an fice h-aon lá de mhí Lughnasa agus tugann duine airithe an Choroinn Mhuire amach agus freagruigheann na daoine eile é.
    Liam Ó Lombárd
    Pairc-na-mBlath