Scoil: Béal Átha Hubhla (B.) (uimhir rolla 3997)

Baile Átha hÚlla, Co. Chorcaí
Dáithí Ó Murchadha

ann fós agus níl aoinne ag cuimhneamh ar an áit do romhar airís.
    Tá Baile na gCág suidhthe ar an dtaobh deas de'n Abhainn Mhóir, tímcheall dhá mhíle ón sráid bhaile ar an mbóthar go dtí Cíll 'an Mhuilinn. Tá bóithrín ag dul ón mbothar go dtí an lios. Tá alán coillte mór timcheall an leasa.
    Bíad na h-ainimeaca a bhí ar na fir a cuaidh igcomhar an óir, ná Mach Uí Iubhard Mac Uí Cuain Mac Uí Magthamhna agus Inghean Ní Mhaolcatha. Tá a muinntear ann fós.

(Fuaireas an sgeál seó ó Parthólan Ó Mathghamna áta in a chómhnaidhe i mBaile na gCág. Fuair sé bás timcheall sé mí ó shoin. 78 blian d'aois nuair a fuair sé bás)
    Seán Ó Drisceoil
    Parthalán Ó Mathghamhna