Scoil: Sliabh Riabhach

An Sliabh Riabhach, Co. Chorcaí
Éamonn Mac Suibhne

Ar an leathanach seo

1. Le linn óige Dhiarmuideach Sheumais thárla go ndeaghaidh sé lá siar go sprúinleóir do fhear a chómhnuig in iarthar an pharóisde. Bé nós na h-aimsire sin ná go mbronnadh fear a' tíghe snaoísín is tobac go fial ar lucht an mheithil chun an laé[?] do chiorughadh dhóibh. Nuair a bhí feitheamh ró fhada ar an gcómhluadar thiar le teacht an snaóisín is an tobaic bhris ar bhfoidhne ar Dhiarmuid is dúbhairt sé "Dómhnall" - an fear sainnteach.
    "A Dhómhnaill nách cóir go mbeadh snaois agat,
    Dom shórdsa do seóladh le laoidhthibh tú,
    No ní mó liom an fód so na phíte agam,
    Na gnó tabhairt sa bFóghmhar dos na daoinibh duit."
  2. "Bhí beirt sagart ag teacht o státhúin lá Chonnacadar Eóghan Ruadh ag teacht 'na gcoinnibh ar an mbóthair. Nuair a bhuaileadar uime chéile bhí fiach dubh istig i bpáirc i ngiorracht díobh agus é ag screadaig "Cad tá ag an bfiach ndubh san á rádh arsan sagart óg le h-Eóghan. Fhreagair Eóghan is dúbhairt
    "Nuair a thiocfhaidh an mhíos mhór ar a [?]
    Is loingheas na bhFrainnc ar Shliabbh Mis,