Scoil: Clanna Caoilte (B.) (uimhir rolla 12286)

Cloich na Coillte, Co. Chorcaí
Ss. Ó Síthe

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    rann le sin. Arsan File "Muillean i lár na h-abhann, "Sé sgilige thall is a bhfus. Ní raibh an sprid sásta fós agus ar seisean arís
    "Coinneal is Coinnleóir ann, Is cuir-se leath-rann le sin." Arsan File annsan "Dá raghfá go Flathas Dé in amh, Ní bheifeá id smamhailt annso." Le sin d'imthigh an sprid as radharc fé mar a shloigfeadh an talamh é agus ní fhacathas ann ó shoin é.
  2. Lá dá raibh an Mhaighdean Mhuire ag teastal an bhóthair, bhí an leanbh Beannuighthe aice sa bhrat ar a drom. Bhí uirthi a lámh á choimeád nuair a tháinig siolla gaoithe á shéid an brat dí. Thóg sí an brat suas agus thosnuig sí ag lorg an dealaigh-bhrághad a bhí á choimeád agus chuaidh dí air é d'fhagháil. De dheasgaibh sin bhí uirthi a lámh a choimeád ar a éadan.
    Chuir sí dí acht ní raibh an gaoth á maolughadh. Bhí sí ag gabháil
    Mr John Keohane