Scoil: Clanna Caoilte (B.) (uimhir rolla 12286)

Cloich na Coillte, Co. Chorcaí
Ss. Ó Síthe

Ar an leathanach seo

1. Bhí droichead i n-aice na Léime thiar, agus fadó cítí Sprid ann istoidhche. Deireadh an Sprid leath-rann le h-éinne a chastaoi ar an droichead air agus an té gur theip air an leath-rann eile a cheapadh, mhairbh an Sprid é. Ar chuma ar bith, fuairead cuirp ann ó h-amh go h-amh. Bhí cuid des na daoine ámh, agus deiridís go bhfuair na daoine bás ar eagla na spride.
    Bhí File a gabháil thar an droichead oidhche agus bhí sé ar meisce. Bhí a mhisneach air de bhárr an phoitín sa t-slighe na raibh beann aige ar dhuine nó ar sprid ar taidhbhse nó ar dhiabhal. D'éirig an sprid agus adubhairt "Coinneal is coinnleóir ann is cuirse leath-rann le sin." Dubhairt an File mar fhreagra
    "Cuileann a baintí um Shamhain,
    Chuirfeadh sé crann ar thig."