Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

in-aon-chor aici.
    Do bhí fear an tíghe ag gairídhe fúithi feadh na h-aimsire go leir ach níor leig sé aon nídh air. Do shuidh sí síos agus do thosnuig sí ag ithe. Bhí fear an tíghe agus an beirt mhac ag eirigh as an mbórd agus iad ag gairídhe ach ní raibh an bean ag gairídhe in-aon-chor.
    'Sé an cúis go rabhadar ag gáirídhe mar gach greim a thógfadh sí do cuirfeadh sí alán salainn air agus sa deire tiar thall do phléasg an fear ag gairídhe agus dubhairt sé mar seo "In ainm Dé Mary and don't finish the salt"
    Do tháinig iongnadh ar Mary bocht agus do deimhin féin d'eirigh sí ó'n mbórd agus do rith sí amach an doras agus ní fheacha aoinne ó shoin í. Do bhí brón ar mhuinntear an tíghe nuair abhí sí imtighthe mar isiad san do cuir an ruaig uirthi.