Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

Do chuireadh í ansan.
    Do thosnuig an fear ag goid ansan, coirce, agus feól agus prátaí ó fear go raibh bean agus clann aige, agus ní fhéadfhadh aoinne beirthe air.
    Aon lá amháin do bhí an fear amuich agus do chuaidh sé isteach agus do ghoid sé leath muice uatha agus bhí an fear ag teacht isteach ‘na choinnibh agus do rug sé air agus do thóg sé go dtí na gárdaí é agus do chuir sé isteach sa phríosún é.
    Do cimeádadar sa phriosún é ar feadh deich mbliadhna. Do scaoileadh leis ar feadh tamaill ansan mar bhí sé seachtmhó bliadhain agus do chuaidh sé ad' iarraidh an pinsin agus do fuair sé é agus do bhí sé lán t-sásta leis féin.
    Chuaidh sé amach sa gháirdín ansan agus do osgail sé an poll ‘na raibh a bhean curtha agus do thug sé isteach í agus ní raibh sí lobhta in-aon-chor
    Siobháin Ní Scanaill
    An Cheapach Thiar, Co. Chorcaí