Scoil: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

an mhathuighthe.
    Aon lá amháin do chuir Seán gáiridhe as agus d'airig Mícheál é agus d'aithin sé an gáire agus tar éis caint ar feadh ab'fadh d'fhiafhruig sé de Sheán cad na thaobh gur gáir sé
    "A" arsa Seán "mar do rugadh mac mic dómh-sa indiu agus beidh sé sin 'na shagart agus an céad aifreann a léighfidh sé sin raghadh-sa go Flaitheas Dé" "Ó mhaise" arsa Mícheál "Níl aoinne agam-sa chun aifreann a léigheamh dhom".
    Ansan do tháinig truagh ag Seán do Mhícheál agus dubhairt sé leis "Roinn-fead-sa m'aifreann féin leat" ar seisean.
    Bhí áthas ar Mícheál ansan ach do bhíodar araon imthighthe go Flaitheas Dé sar a dubhairt sé an t-aifreann in-aon-chor.
    Cáit Ní Shúileabháin
    Baile Mhic Íre, Co. Chorcaí