Scoil: Bárdínse (uimhir rolla 12399)

Barr Duínse, Co. Chorcaí
Cáit, Bean Uí Riórdáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    arsa duine des na cómharsain "mar tá máchail uirthe a chídhfeadh aon amadán, ar nóin níl aice ach dhá dhine, agus bhuail sé an dubh 'na gheal ort." "Fágaim le h-uadhacht go bhfuil an ceart ar fad agat agus go gcuirfhead-sa féuchaint ar fhear an ghabhair díol as an éagcóir atá déanta aige orm" arsa Micil.
    Nuair a bhí a dhínnéar ithte aige chomáin sé leis ó thuaidh airís agus a ghabhar aige ar chórda ag dul fé dhéin fhear an ghabhair agus go deimhin ní ró mhaith bhí ainim an fhir aige. Bhí aithne ag duine muinnteartha do Mhicil le h-ais Cíll Átha ar fhear an ghabhair mar bhí sé ag déanamh an mhargaidh eatortha lá an aonaigh.
    Sar ar shrois sé Cíll Átha casadh duine uasal air a fhiafhruigh de cá raibh sé ag dul leis an ngabhar go raibh (sé) ana dheallramh maith bainne
    Nóra Ní Luasa
    Diarmuid Ó hÉalaighthe