Scoil: An Clochar, Cathair Saidhbhín (uimhir rolla 13542)

Cathair Saidhbhín, Co. Chiarraí
An tSr. M. de Lourdes Stac

1. (gan teideal) (ar lean)

Tá uair na hathchuinge ann, sé sin go bhfaghadh duine a athchuinge, dá mbeadh sé ag guidhe chun é d'fhághail, an uair aírighthe de cheithre uaire fichead an lae.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    raca i gcaitheamh na h-oidhche agus an lae i-n a dhiaidh, agus gan de phort aige ach "mo thalamh is mo thighearnas do bheith ag Diarmuid, agus mo theaghlach go léír ó'm bhás amach." Uair éígin agus b'é uair na h-athcuinge é, mí-adhmharach go leór, cad a thuitfeadh i-n a bhéal acht píosa súng agus d'iompuigh sé an teanga, agus arsa seisean "loscadh agus doghadh ort, a bhothainín súigh" Do fuair sé a athchuinge agus do thóg an bothainín teine. Dá leadadh sé leis an athcuinge a bhí aige i dtosach bheadh an botháínín, agus an talamh ag Diarmuid, acht d'fhág an súgh easba talmhan agus easba tighernais ar Dhiarmuid bhocht. B'é Diaruid an mac tá's agat.