Scoil: Na Cealla (Kells) (uimhir rolla 8148)

Na Cealla, Co. Chiarraí
Pádraig Ó Fiannachta

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    síad airgead nó rud éigin ann is tugann síad an cré nó cloca nó uisge abhaile leó, is cuimiligheann síad an t-uisge le na súile mar tá leigheas inte. Na daoine a théigeann ann ón áit seó tríd an chnuich a téighid mar tá cónghmhar mór ann seachas bheith ag dul go Cathair Saidhbhín is annsan go Cúanuna "Glaise Cúmhra" a tugtar ar an dtobar sin.
  2. Is mó tobar atá tímcheall na h-áite seo ach is dóigh liom féin ná bhfuil leigheas ar bith ionnta.
    Tá tobar i gcuas ins na Ródaibh agus deirtear go bhfuil leigheas innti, tobar na Seascad a glaodhann na daoine air. Deirtear go mbíonn Maighdean Mara brúac fairrge ag tabhairt téigheann sí ar cúaird go Neptune rí ar na fairrigíbh úair gach seachtmhadh blian agus an fhaidh a bíonn sí ó'n dtobar tagann aingeal agus corruigheann sé an t-uisce. An céad duine a téigheann go dtí an tobar annsan bíonn an leigheas aige.
    Cuaidh fear ó's na Ródaibh fadó chun an uisce d'fhághail chun a mhac a leigheas. Bhí sé in am ámhthac mar
    Máire Ní Shúilleabháin
    Diarmuid Ó Loingsigh