Scoil: Lóthar (uimhir rolla 10045)

An Lóthar, Co. Chiarraí
B. Ní Mheidhre

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    "Agus conus a ríarfhad ar na ba, a athair," arsan mach leis. "Ó a dhalta" a dubhairt an sean-duine, "Connus a riarfá orra ach an seisg a tabhairt do bó fhingín agus a' féar mhín don peidléar. Cailleadh an sean-duine agus is dócha nar dearmhadh leis a' mhac gan a chómhairle a déanamh
  2. Mach drithár don chounciléar é seo mar fhear. Bhí sé i bhfad dá shaoghal san airm agus tháinig sé abhaile go Corcaig agus ní raibh aonní sa t-saoghal ag'en bhfhear mbhocht t'réis a cúrsa a daoiní muintheardha i gCorcaig leis dul go Dar Fhionáin cun an Couniléar féach a ndeanfadh sé aonní dho. An lá fhág sé
      1. daoine