Scoil: Lóthar (uimhir rolla 10045)

An Lóthar, Co. Chiarraí
B. Ní Mheidhre

Ar an leathanach seo

1. Cailleadh beirt fhear fadó agus sé an áit gur gearradh a bpurgadóireacht orrtha ná loch luighdeach agus do thugadar trí cead bliadhain annsan is gan de scáth eatortha ach billeóg aidhneáin. Níorb' eólach do dhuine aca an tarna dhuine a beith ann. Bhíodar ann i gan fhios dá chéile. Seadh! Bhíodar ag caitheamh na h-aimsire sa tslighe sin agus lá dos na laethanta dár tháinig do lábhair duine aca ó thaobh na billeóige. Seadh! ar's eisean "bheirim mo bhuidheachas le Dia go bhfuil deire lem' purgadóireacht sa loch seo. Saoluigheadh mach óg do mhach mo mhic indiu agus beidh sé súid ' na shaghart agus an chéad aifreann a léigfidh sé cuirfidh-se lem anamsa é agus sin i bheidh de mhoill orm
    Tadg Mac Giolla Choda