Scoil: Doirín Darach (uimhir rolla 7813/4)

Doirín Darach, Co. Chiarraí
Máire, Bean Uí Chathbhuaidh

1. (gan teideal) (ar lean)

Bhí file darb ainm dó Seán ag gabháil tímcheall na h-áite agus bhíodh sé tímcheall Doirín i gcomhnuidhe.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    freagra a thug sé uaidh
    "Táid siad mion fliuch creachánach fánact piastach agus an cuis is fearr díobh lobhta."
    Do bhí Donnchadh Riabhach 'na chomhnuidhe i nInis Ruadh agus do mairbh sé muc acht do lobh sé. Tháinig Seán isteach agus chuala se mar gheall ar an mhuc lobhtha agus ar seisean "A Dhonnchadh Riabhaigh nach diaabhal do chuiris do mhuc. Do fantair na bliadhna ag ithe na bprátaí tuir nuair a thairisg-se aniar i an goile sa ruip do bhí cnuimh liatha thiar na hocht"
    Chuaidh Radhg ó Foghludha thall go Lonndam . As Cill Orglan dó. Chuala sé trácht ar an dtroid a deineadh Ó Conaill agus ba mian leis é a chlos i dtig na Pairleimeide ag argóint le na tighearnaí agus do tug Domhnall
    Róisín Ní Séaghdha
    An Gaorthadh Theas, Co. Chiarraí