Scoil: Doirín Darach (uimhir rolla 7813/4)

Doirín Darach, Co. Chiarraí
Máire, Bean Uí Chathbhuaidh

Ar an leathanach seo

1. Tá fear 'na chomhnuidhe i nDrom Bréineáin i bParóiste Gleann Cárthaigh agus sé an ainm atá air ná Eoin Ó Dochartaigh agus bhí buachaill aimsire acu darb leas ainm dó Seán Bán agus bhí sé ar an mbuachaill is láidre dá raibh í nGleann Cárthaigh. Bhí Eoin Ó Dochartaigh i gCill Orglan an oidhche seo agus nuair a tháinig a deich a chlog ist oidhche ní raibh an máighistear ag filleadh agus do chuir an bhean an buachaill aimsire síos go dtí an droichead agus tar éis tamaill tháinig sé isteach agus é ag crith agus bhí sé ag dul ar an dtaobh shiar den teine le fuacht. D'fiafruigh an bhean a' tighe de cad do bhí air acht níor innis sé aon nidh
    Criostóir Ó Laoghaire
    An Gaorthadh Theas, Co. Chiarraí