Scoil: Doirín Darach (uimhir rolla 7813/4)

Doirín Darach, Co. Chiarraí
Máire, Bean Uí Chathbhuaidh

Ar an leathanach seo

1. Fad ó do chomhnuigh fear i nGort Breac agus bhí bán mór bó aige. Bhí an Samhradh ann agus thug sé fé ndeara ná raibh puinn bainne acu. Do lean an sgéal mar sin ar feadh seachtmhaine agus bhí iongnadh agus trioblóid ar an bhfear.
    Shíl sé gurab amhlaidh a bhí duine éigin ag crúdh na mbó i gan fhios dó, agus d'fhan sé na shuidhe an oidhche seo ag faire na mbó agus díreach agus an lá ag breacadh do chonnaic sé an girrfiadh bán ag crúdh gach bhó acu.
    Bhí iongnadh agus trioblóidh air, agus an chéad oidhche eile chuaidh se amach arís agus cú aige. D'fhan sé go dtáinigh an
    Peadar Ó Gealbháin
    Doirín Ghriair, Co. Chiarraí