Scoil: Doirín Darach (uimhir rolla 7813/4)

Doirín Darach, Co. Chiarraí
Máire, Bean Uí Chathbhuaidh

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear darb ainm dó Seán Ó Mathgamhna 'na chomhnuidhe i nDoire Lic san áit go bhfuil a mhac Pádraig Ó Mathghamhna 'na chómhnuidhe anois agus bhí a athair Siartha 'na chomhnuidhe i dtigín amuigh ar an gclós. Bhí an Yankee Foghludha i n-aimsir ag Seán Ó Mathghamhna agus bhí Conchubhair Ó Cróinín i n-aimsir ag an sean duine.
    Bhíodh an beirt buachaillí aimsire 'na gcodhladh san leabaidh chéadna i dtig Sheáin. Bhí Seán agus a bhean 'na gcodladh san seómaire shíos agus bhí an beirt bhuachaillí 'na gcomhnuidhe suas san lochta. Bhíodh an capall istig san gcistin san am san agus bé nós é an capall a bheith istig ins gach aon cistin.
    Nuair do bhíodar go léir imthighthe
    Pronnsias Ní Mhathghamhna