School: Doirín Darach (roll number 7813/4)

Doirín Darach, Co. Chiarraí
Máire, Bean Uí Chathbhuaidh

1. Ins na laetheannta fad ó ní raibh aon geataí iarainn ag na faoine ag muinntir na h-áite seo pe i nÉirinn é agus ní bhíodh na geataí ar c rochadh ar aon chor. Se an t-admad a bhíodh acu cun geataí do dhéanamh ná an dair dubh agus an crann giumaise
    Níor theastuigh act cúpla úirlis tuagh, siséal, mailléad adhmad agus meanuit. An déanamh a bhí ar an ngeata ní raibh sé ró chrosta. Do dhein gach feirmeoir a gheataí fein.
    Ghearradar dhá bhloc de dhair dubh agus fháitheadar san dtalamh. Do deineadh an geata féin de dhair dubh socruighthe le tuagh agus siséal. Sé an fáth a dheineadar an geata as giumair ná é seo bhí an dair dubh ró chruaidh cun é d'ullamhú agus bhí an giumhais go breágh
    Siobhán Ní Chathasaigh
    Gort an Chlocháin, Co. Chiarraí