School: Doirín Darach (roll number 7813/4)

Derreendarragh, Co. Kerry
Máire, Bean Uí Chathbhuaidh

1. Bhí fear 'na chomhnuidhe i nGabhlán tímcheall céad is ceithre bliadhna déág ó shoin, agus sé an ainm a bhí air ná Dearbaí Ó Bréinéain, agus ba leis Gabhlán ar fad. Pósadh é an tarna h-uair le cailín darb ainm di Brighid Ní Bhriain, agus bhí uaithe fear eile do phósadh. Sé an ainm a bhí ar an bhfear sin ná Séamuis A' Doirín. Bhí inghean amhám leis an gcéad mnaoi ag Dearbaí.
    Do cheap an Brighid Ní Bhriain seo agus Séamus Doirín ar sheift cun Dearbaí do mharbhú agus do fuair sí beirt eile le Séamus a bhí toiltheanach an droc ghíomh do dheanamh. Sé an ainm a bhí ortha ná Seán Bhéil 7 Beath Páméar. Sé an breab so tharraing sí chúca ná cuig púint.
    Caitlín Ní Raidhilligh
    Coomnakilla North, Co. Kerry