School: Doirín Darach (roll number 7813/4)

Derreendarragh, Co. Kerry
Máire, Bean Uí Chathbhuaidh

1. Tá mo sean-athair seacht mbliana déag is trí fichid d'aois. Dubhairt sé liom go raibh a athair sin mo shin shean athair cúig bliana déag is trí fichid d'aois nuair a fuairt sé nás. Roimh bás dó do dhein sé a údhacht agus dubhairt se le na cáirdibh é do chur i Reilg Teampaill Nuaidh mar go raibh Drom A' Bhaile ró fhada uatha. Bhí sé triochad míle uatha.
    Do deineadh gach rud a dubhradh leó agus d'iarradar ar Seán Ó Raidhilligh comharra dóibh an comhra do bheith go Teampall Nuadh cun é do chur. Cúpla lá 'na dhiaidh sin do caradh Máire Ní Raidhilligh inghean Sheáin Uí Raidhilligh ar mo shean athair agus dubhairt sí leis gur casadh fear
    Mícheál Mac Eoghain
    Derrylicka, Co. Kerry