School: Doirín Darach (roll number 7813/4)

Derreendarragh, Co. Kerry
Máire, Bean Uí Chathbhuaidh

1. Tá fear darb ainm dó Domhnall Ó Muircheartaigh 'na chomhnuidhe tímcheall na h-áíte seo agus do chomhnuigh sé i nGleann Cárthaig sar ar phós sé sa paróíste seo.
    Maidean amháin bhí sé ag snámh i Loch Cluain agus nuair a bhí sé amuigh chonnaic sé an piast mór seo agus d'iompuigh sé i dtreó na talmhan chómh mear is a bhí aige. Bhí a chuid éadaig ar an bport agus ní i dtreó na n-éadach a shnámh sé ar aon chor agus tháínig sé amach go slán sábhálta. Do léim an piast amach as an uisce agus siubhal sé thall go dtí an culatih éadaig as do strac sé 'na gioballaibh iad.

Tá Loch Brin tímcheall cúig mhíle ón sgoil seo. Tá bran ann agus is minic do cloiseadh a ghlór
    Proinnsias Ní Mhathghamhna