Scoil: Doirín Darach (uimhir rolla 7813/4)

Doirín Darach, Co. Chiarraí
Máire, Bean Uí Chathbhuaidh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Sé an sórt ruda é péire cárta ná dhá chlár cearnógach agus lámh ar gach ceann díobh agus fiacail iarainn saithte isteach ins an gclár. Deintear an olann do chíoradh is fo scracadh ó cheile le h-oibriú cárta amháin ar an gcárta eile agus nuair a bhíonn se cardálta go maith deintear rollaí de. Caithfeadh duine an obair seo d'fhoghluim mar ní obair bog ar aon chor é.
    Fad ó bhí na ná níos líon-mhaire na mar atáid anois agus bhíodh lan an tighe acu ar sníomh i dteannta a chéile ist oidhche. Bhíodh suipéar deas ag bean an tighe doibh agus d'fhanaidís ag obair go dtí an meadon oidhche.
    Brighid Ní Raidhilligh
    Doirín Ghriair, Co. Chiarraí