Scoil: Leithead (uimhir rolla 5480)

An Leithead, Co. Chiarraí
Diarmuid Ó Súilleabháin

Ar an leathanach seo

1. Bhí a lán fathach ann fadó . Aon úair dúbhairt dream fathach le dream eile fathach go dtagaidís cun troid a déanamh ortha. Bhí dream ná raibh chómh láidir leis an ndream eile, agus tháinig fathach go dtí an dream ná raibh láidir cun shocrú a déanamh ar an lá cun na d-troda. Sar a dtáinig an fathach cuir an mathair an fhir ba tréine dhíobh sa cliabhán é, agus cuir sí an céad fear láidir eile ag aodharacht na mbó, agus cuir sí na fir ná raibh cómh maith leó san i bhfolach. Tháinig an fathach agus díarraig sé di cá raibh na feir, agus dúbhairt sé go raibh an leanbh sa cliabhán agus go raibh fear eile ná raibh ach go h-olc ag aodharacht ba, agus go raibh na fir maithe ag fíach sa cnoch, annsan dfiafraig sé dhi cad é an exercise a bhíodh a dhéanamh acu taréis a supéir. Dúbhairt an bhean go
    Máire Ní Cáthasaig
    Bean Uí Súilleabháin