Scoil: Leithead (uimhir rolla 5480)

An Leithead, Co. Chiarraí
Diarmuid Ó Súilleabháin

Ar an leathanach seo

1. Bhí sé na cómhnuighe thuas i gConach a t-sídhe bhí tig aici. Bhí seacht sórt bíadh aici - gach maidin. Cuaidh sí chun Cíll Áirne chun bíadh a fhághailt. Fúair sí breadán geal ón lamhan agus cnuibh ón bheallach néim. Bhí pota óir aici agus coileach. Do cuaidh sí aon lá chun bíadh agus d'fhág sí an coileach agus an t-ór ins an tig. Do bhíodh na daoíne go léir go minic an óir a goid. Núair abhí an coileach béara amuigh do chúaidh fear isteach chun an airgead do goid.
    Do chuir sé a láimh isteach agus do thóg an coileach greim air. Núair a thánaig an coileach béara do mharbh sí é. Do léimeadh sí ó bhárr Conac a t-Sídhe go dtí an tráigh. D'íosadh sí cnósach trágha
    Seumas O Suilleabháin
    Seán B. O Súilleabháin