Scoil: Leithead (uimhir rolla 5480)

An Leithead, Co. Chiarraí
Diarmuid Ó Súilleabháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Nuair a fuair se bás bhí sí ag caint leis sa tsaol eile. Ní raibh aon rud air ach sgían a fuair sé cailte sa tráig agus arád leis a daoine sa bhaile réal a dhíal go dtí an duine gur leis é. Aoine ná bhéadh éadach air sa sa tsaol eile cuirfeadh sí fios air daoine an duine sin agus caitheadh siad éadach a cathabh dóibh. Da mbeadh sí i aon tig tóradh ní leagradh sí aoine na seasabh sa doras ná timcéall an duine mhairbh ar a dódheag a clog, théóbhad (théigheadh) sí i luige agus fnach sí ann go dtí go nglaodradh coileach. Da dtuitfeadh aoine i rith na seachtaine bheadh fhios aice Deirfeadh sí go mbeadh tú nios masa ach gur chabhruig sí féin leat. Do sgríbh Padraig O Seadhgha an scéal seo, chúla mé é o mo athair do chúla sé sin é ón a shean athair,- Peadar Ó Séaghdha Lochán a' Chrainn.
    Padraig O Séadhgha