Scoil: Kenmare (B.) (uimhir rolla 2849)

Neidín, Co. Chiarraí
Múinteoirí:
Eoghan Ó Súilleabháin Liam Mac Cuisín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sé belt láidir leathair. Chuaidh an bheirt ináirde ar an gcapall. Cheangail sé an belt a trí nó a ceathair d'uairibh timcheall ar féin agus ar an óig-bhean agus seo ar siubhal é.
    Níor bhfada go raibh na daoine maith ag teacht sa t-slighe air agus á chosg air dhul chun cinn. Bhí an comán iláimh amháin aige agus claidheamh a dhein sé sa cheárdchain sa láimh eile. Bhí an láir a leagadh roimpí, agus bhí sé féin a leagadh ar gach taoibh leis an gcamán agus an claidheamh. Thug sé dhá uair a chluig deog ar an mbóthar agus sa deire bhain sé amach an tig. Do ghlaoidh sé cabhair chuige chun an óig-bhean a sgaoileadh de's na beilteanna mar bhí sé féin tnáidhte. Thairgeadar an óig-bhean isteach agus ní raibh aon trácht ar Mhr Crowley aca. Sa deire do labhair an óig-bhean -
    "Táim-se ceart go leor" ar sí "ach buailidh amach agus tabhair isteach an fear amuigh Tá sé tnáidhte go maith agus is mithid dó san".
    Mícheál O hEaluighthe
    Fear poist (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)