Scoil: Siolbhrain (Shelbourne) (uimhir rolla 5235 or 5484)

Gort Rúscach, Co. Chiarraí
Síghle, Bean Uí Thuama

1. Do bhí fear bocht i dTeampall Nuadh aon uair amháin. Balbhan a beadh é.
    An lá b'fhearr a bhí se riamh, bhí se ana bhalbh. Seadh, má seadh, bhíodh sé ibhfad níos measa nuair a chuirfeadh aon nídh trioblóid air. Ach go h-áirithe do bhí guth binn chun na h-abhrán aige; agus nuair a bhíodh sé ag amhrráineacht, ní bhíodh sé balbh in aon-chor.
    Do chuaidh capall breágh le cómhasan isteeach ilocán obportach lá, agus do bhí sé á bháthadh! Do dhein an balbhán a dhícheall chun glaodhach ar an bhfear gur leis an capall. Ní fheadfadh sé aon nídh a rádh ach.
    "Ca, Ca, Ca, Ca, Ca."
    "Arú," arsa seandhuine abhí ag éisteach leis, "Cad na thaobh ná bhuailfeá guth air, agus amhrán a dhéanamh den sgéal.
    Do dhein an balbhán amhlaidh
    "Hó, rí," ar seisean, "Agus an capall, an capall, á bháthadh."