Scoil: Siolbhrain (Shelbourne) (uimhir rolla 5235 or 5484)

Gort Rúscach, Co. Chiarraí
Síghle, Bean Uí Thuama

Ar an leathanach seo

1. Bhí Rí in Éirinn, uair, agus bhí ingean dheas aige. Do chuir sé fógra amach go dtabhairfeadh sé a inghean don bhfear go mbeadh an sgéal ba fuide aige.
    Tháinig morán fear go dtí palás an ríogh ag innsint a sgéal féin, ach níor t-aithnigh aoinne aca leis an rígh. Fé dheire tháinig fear glic chuige, agus is é seo a sgéal:-
    "Bhí fear ann tráth, agus c sé ná bheadh aon chruithneacht ag aoinne an bhliadhain ag teacht. Chuaidh sé ar fuaidh na tíre ag ceannac
    Nuair abhí na sgiobóil go léir lán aige, bhí sé sásta i's do leigh sé a shíth. Ach, cad a thuir amach annsan?
    Do tháinig préachán an oidhche sin, i's do ghoid sé grainne de'n chruithneacht. Tháinig préachan an chéad oidhche eile; i's do ghoid sé gráinne eile. Tháinig préachán an chéad oidhe, i's go ghoid sé grainne eile, thainig préachán eile, i's go ghoid sé... "Stad, arsan Rí, bhíodh m'inghean agat."
    AT2300: Endless Tales
    Mícheál Ó Tuama