Scoil: Siolbhrain (Shelbourne) (uimhir rolla 5235 or 5484)

Gort Rúscach, Co. Chiarraí
Síghle, Bean Uí Thuama

Ar an leathanach seo

1. Tá tobar naomhtha i Reilg Fiachna ibparóiste "Both Fhionáin." (Bonane) (taobh ó dheas de paróiste Neidín) Bhí séipéal áluinn ann fad ó, ach níl le feicsint anois ann, ach fallaí fuara ag tuitim as a chéile.
    Deirtí go dtagadh Naomh Fiachna ó Ghleann Garbh gach lá chun Aifreann naomhmtha do rádh ann. Bhíodh tobar beag inaice an tséipéil sin, agus deirtí go mbíodh leigheasanna ann.
    Nuair a bhíodh cos tinn ag duine do théigheadh sé go tobar Fiachna, dheineadh sé turus ag an dtobar trí h-uaire i ndiaidh a chéile, dheireadh sé a lán paidreaca, agus nuair a thagadh sé abhaile bhíodh a chos slán airís.
    Eiblín Ní Súilleabháin
    An Leaca Rua, Co. Chiarraí