Scoil: Gleann Fleisge

Gleann Fleisce, Co. Chiarraí
Donnchadh Ó Spiolláin

1. (gan teideal) (ar lean)

Cois abhainn a gClaideach do chaitheas tréimhse i dtosach mo shaoghail, le buachaillí aeraca ar dá thaobh an Cí bhí rinnce is ceol ann ag fir mná óga.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    D'imthigheadar féinig go cinn is go treith lag
    Gan costas an lae aca na fágáil ar an gcíos
    Is gurab é adubairt an 't-agent' nár tháinig aon rud riamh go hÉireann
    Ba measa do féinig ná an 'National League'
    Nóta. In aimsir an Land League a deineadh an t-amhrán seo. Donnchadh Ó Loinsigh a chum é. 'Donnchadh an Chí' a glaodhthaí air mar bhí comhnuide air ag bun an Dá Chí i gClaedeach. Níor d'íol sé na cíosa agus tháinig na báillí cuige ach turas in aistear dóibh do b'eadh é mar tugadh sanas do Dhonneadha go rabhadar a' teacht bhí gach aon rud curtha as an slighe aige rómpa. Ach b'éigin do dul go Meiriceá agus cailleadh thall é cúpla bliadhan ó shoin. Amhach Amhlaoibh a thug an t-amhrán san dúinn.