Scoil: Clochar na Toirbhirte, An Daingean

Daingean Uí Chúis, Co. Chiarraí
An tSr. Cormac

Baintear úsáid as Gliostar na gcloch chun éadaighe do dhathú nó do rumadh.
    Luibh na Liaithe Buidhe:-
    Fásann luibh na liaithe buidhe i dtalamh garbh uisceamhail. Tá leigheas ann do'n liath buidhe acht an bláth do bhaint agus a bheirbhiú agus annsan é d'ithe. Bláth beag buidhe a fhásann ar rúta ghlas iseadh é.
    Luibh an Chuirighthe:-
    Fásann an luibh seo i dtalamh a mbíonn fíor-uisge ann. Dá mbeadh duine cuirighthe i n-aon t-slighe (d'fhéadfadh s') le n-a bhreaghthacht ná le n-a bhéasaibh, d'fhéadfadh sé an bláth beag glas a bhíonn ar an rúta d'ithe agus thiocfadh sé chuighe féin arís.
    Dilise na gcloch:-
    Fásann sé seo ar na clochaibh. Deintear é bhaint agus é chur ag beirbhiú agus dathuigheann sé éadaighe.
    Meacan dá thoghadh:-
    Fásann sé seo i n-áit a mbíonn fliuch fíor-uisge. Bláth beag glas iseadh é agus deineann sé nioscóidí tinne a chneasú.
      1. cleachtas an leighis
    Caitlín Nic Gearailt