Scoil: Clochar na Toirbhirte, An Daingean

Daingean Uí Chúis, Co. Chiarraí
An tSr. Cormac

ceann agus dubhairt sé an rud céadhna ach má seadh do thug sise an freagra céadhna air.
    Do thug an cailín a bóthar abhaile uirthi féin annsan agus nuair a bhí sí imthighthe do labhair an chéad cheann agus dubhairt " Ní fheadar cad é an pionós a chuirfimíd ar an gcailligh úd mar gheall ar a dánaidheacht agus a droch-mhúineadh" agus dubhairt an tarna ceann "Sé mo ghuidhe-se dhi ach go h- áirighthe go raibh sí seacht n-uaire níos measa ag dul abhaile dhi ná mar bhí sí ag teacht agus go raibh druim mór uirthi is go mbeadh a srón ag scríobadh na talmhan nuair a bheidh sí ag siubhal." "Sé mo ghuidhe-se dhi" arsan tríomhadh ceann "ná gach uair a labharfaidh sí go dtuitidh piastaí agus froganna agus gach rud salach aniar as a bhéal.
    Nuair a bhí an cailín ag dul abhaile do bhuaileadh sí a srón i gcoinne gach rud a bhíodh roimpi agus do thuiteadh sí. Nuair a chuaidh sí abhaile do ghlac fearg an leas-mháthair nuair a chonnaic sí an cruth a bhí ar a h-inghean féin. Gach uair a labhradh a leas-inghean do thagadh péarlaí as a béal ach nuair a labhradh an inghean thagadh piastaí aniar as a béal. Sa deireadh do bhris ar an bhfoidhne ag an leas-mháthair agus do mhairbh sí a h-inghean féin. Do phós an leas-inghean le Prionnsa agus do mhaireadar go sona sásta an dá lá déag agus an fhaid a mhaireadar.
    Sinéad Ní Gogáin
    1. Bean Uí Mhódhráin