Scoil: Scoil N. Bríde

Baile na nGall, Co. Chiarraí
Síle Granville

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ag an bhfear uasal seo agus dubairt se le Piaras gur mhaith an rud cleamhnas do dheanamh idir í fhein agus Piaras. "Ma thaighnigheann an lamhna óg le na cheile" arsa Donncadh, cuirfeadsa mo mac Piaras annso agus ma tá siad sásta le na cheile badh choir go mbeidmis-na"
    Tamall na diaid sin chuaidh Piaras fé dhein tige na mná óige. Sar a imtig sé dubhairt Donnchadh le na mhac - "Tá dall sa chúinne agus cuir sintiús n-a láimh agus má tá aon nid le casad leis an oig-bean inneosaidse duit é."
    Nuair a srois Piaras Caiseal agus tig an duine uasail, cuiread na fáilte geala roimis agus bí feasta mor aca. Nuair d'imtig gach aoinne bhain Piaras an dall amac agus chuir sintiús n-a láímh. Annsan dubhairt an dall -
    Innis do Dhonnchadh an Dúin
    (?) ughdar ar gach dán