Scoil: Scoil N. Bríde

Baile na nGall, Co. Chiarraí
Síle Granville

Ar an leathanach seo

1. Nuair a bhí na tigearnaí talmhan ag ruaigirt na ndaoine as a gcuid talmhan bhí fear i gCill Cabháin agus cuireadh amach e nuair na raib sé ábalta ar an gcíos do dhíol. Thainig duine eile isteac na ionad. Do chomhnuig an fear bocht annsan i mboctháínín beag amuigh cois an chlaidhe.
    Ní fada a bhí an fear eile ins an talam nuair, aon oidhche amháín doigheadh bothán na mbó agus na ba i bhí istig ann agus ni raibh amhras aige ar aoinne acht an fear bocht a cuireadh amach.
    An Domhnach n-a dhiaidh sin tháínig an fear bocht go dtí an Aifreann go dtí an sean séipéal a a bhí ar an gCarraig. Nuair a ghaibh se suas thug an poal go leir an bhreith air gurb é a dhóíg an bothán.
    Tamall n-a diaid sin cailleadh e
    Padhruig Mac Eoin