Scoil: Scoil N. Íde

Márthain, Co. Chiarraí
Éamonn Ó Catháin

Ar an leathanach seo

1. Do bhí bean uair i gCeann Trágha fadó agus cailleadh a clann go léir agus ní fágadh aici ach aon mhac amháin brian. Ach a raibh sé bliain is fiche cailleadh é slán beó mar a n-innstear é.
    D'imigh an 'mnaoí bocht as a meabhair agus dúbhairt sí léithi féin go n-imtheóchadh sí uirthi no go bhfaighfeadh sí tobar glan r sliabh go gcaoinfheadh sí féin brian, agus níor dhein sí stad ná staonadh no go mbain sí amach Clochán Dubh. Is geárr gur bhuail tobar leí i gceann de shléibhte Mhicíl Uí Loinsigh. Suidh sí sios ar loc? cloiche le hais an tobair agus thosnuig sí ag caoineadh a mic Brian. Na deóra thuit uaithe isteach sa tobar dhein duilleabhair díobh. Glaodh tobar Shiobhán na nDuilleabhar ar an
      1. cleachtas an leighis
    An Clochán Dubh, Co. Chiarraí