Scoil: Scoil N. Íde

Márthain, Co. Chiarraí
Éamonn Ó Catháin

Ar an leathanach seo

1. Bhí Seán Láidir dulta beagán san aois san am go raibh na ministrí fé reim i mBaile an Fhirteirig. Dhíoladh Seán bocht an cíos go féithiúnta, acht bhíodh sé beagáinín mall ag díol an deachú.
    San am san dá mhárbhóchadh an feirmeóir muc do féinig, agus go gcloisfheadh an tighearna é nú an ministir bheadh an cíos árduighthe nú cor éigin tugaithe dho a bhainfheadh beagáinín den dteasbach do.
    Mhairbh Seán Láidir muc do féinig i gcómhair an Earraigh, agus ní túisge bhí sí marbh aige ná gur chúalaidh an ministir é, mar nár mheasa duit an té a scéithfheadh ort an úair sin ná do chómharsa. Lé linn an tráthnóna cé bhúailfheadh chuige isteach ach an Ministir. D'fhéach sé timcheall an tighe agus chonnaic sé
    Dómhnall Ó Suilleabháin
    Imileá an Bhóthair, Co. Chiarraí