Scoil: Kilmacteige (C.) (uimhir rolla 13944)

Cill Mhic Thaidhg, Co. Shligigh
Máire, Bean Uí Chuirnín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    bhfhear onórach agus chaith sé isteach sa choill é. T'reís tamaill d'eirigh an fear bocht agus bhí sé ag dul thart leis na claidheachaibh go dtí gur mhothuigh sé bothán, d'imtígh sé isteach agus mhotuigh sé nach raibh aoinne ann. Fuair sé bairille treís beagan cuartú a dheineamh. Shocruigh sé amach dó féin gur teach cat fiadhán a bhí ann agus cuaidh sé isteach fe'n mbairille. T'reís tamaill bhailigh na cait go léir isteach agus thosuigh siad ag comhradh.
    "Sgéul uainn" ars a ceann acu. D'innis an cat ba mhó is ba tabhachtaigh díobh sgeal i dtaob cailín a bhí sa gcomhursanacht agus gur ghremuigheadh ribe in a sgórnach agus nár fhéad l'aoinne í a leighsiú. Riogh a b'eadh e athair agus gheall an t-athair go dtuibhfradh sé an inghean do'n fhear a b'eadh in don i a leighsiú. Freisin dubhart an cat go raibh seisean ábalta í a leighsiú; go raibh tobar uisge sa choill agus go raibh chuile sórt leighis san uisge úd. Dubhairt sé go raibh sé
    AT0613: The Two Travelers (Truth and Falsehood)
    Alice Boland