Scoil: Ceathramhadh Garbh (uimhir rolla ?)

An Cheathrú Gharbh, Co. na Gaillimhe
Máire Ní Shionnacháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Taréís tamaill chuaidh an mac b'óíge ar thóír na beirte eile agus a dheirbhshiúr. Tháínig sé go dtí an teach mó, agus chonnaic sé a dheirbhshiur i n-a seasamh ag an bhfuinneoig aris. Chuaidh sé isteach agus sa tráthnóna thainig an sean-fhear. An mhaidin i n-a dhiaidh sin chuaidh sé leis na beithidhigh fé mar a chuaidh an bheirt eile, agus dubhairt an sean-fhear leis gan iongnamh a dhéanamh de rud ar bith. Chonnaic an buachaill seo na h-ubhla, na beithidhigh laga ar an talamh maith, agus beithidhigh reamhra ar an talamh bocht, ach ní dhearna sé iongnamh faoi. Nuair a tháínig sé abhaile d'iarr an sean-fhear an cheist chéádna air is a d'iarr sé ar an mbeirt eile, agus dubhairt an buachaill go bhfaca sé iad ach nach ndearna sé iongnamh ar bith de. "Maith an buacaill," ars an sean-fhear, "rinne do bheirt dhearbhrathair iongamh mór agus tá siad faoi ghlas agam-sa fós. O'r go ndeárna tusa an rud a dubhairt mé leat leifidh mé abhaile leat iad go léir, agus leigfidh mé do dheirbhshiúr leat freisin.
    Chuaidh an ceathrar acu abhaile annsin agus bhí áthas mó ortha, go mór-mhór ar a athair.
    AT0471: The Bridge to the Other World