Scoil: Ceathramhadh Garbh (uimhir rolla ?)

An Cheathrú Gharbh, Co. na Gaillimhe
Máire Ní Shionnacháin

chuirfidh tú liom í tharraing anonn, í tharraing anonn?
    Cé chuirfidh tú liom í tharraing anonn, arsa Dilsí, Dalsaí, Déro."
    Annsin deireann an dream eile go gcuirfeadh siad duine eile leo, agus annsin téigheann an bheirt ag iarraidh a chéíle a tharraing. Sa gClós na Sgoile a imrightear an cluiche sin freisin.

Ceithre Coirneál
    Cúigear a bhíónn dhá imirt. Bíonn ceithre clocha ann agus seasann duine ar gach cloich agus bíonn siad ag iarraidh an duine eile sa lár. Bíónn gach beirt ag athrú ó chloich go cloich.

Ag Leanamhaint
    Nuair a bhíonn duine amháin ag leanamhaint caithfidh se leanamhaint go mbeireadh sé ar chuile duine ach nuair a bíonn beirt ag leanamhaint bíonn áit áirighe le seasamh a b'fhéidir leis dul isteach san áit sin ní fheadfaidh aon duine breith air an uair sin. Sa sgoil a imrightear é mar ní bhíonn aon spoirt ann muna mbíonn go leor páistí le céile.

Ag Caitheamh Cnaipe
    Bíonn go leor páistí in a seasamh thart i bhfáinne agus an chéad duine a chaitfeadh cnaipe isteach gheobadh sé na cnaipí go leir. Buachaillí is mó a bhionn ag imirt an chluiche sin.

Déanann na cailíní slabhraí agus braighsiléid deasa de bhláthanna sa Samhradh.
    Maighréad Ní Dhroighneáin