Scoil: An Fháirche (Buachaillí)

An Fhairche, Co. na Gaillimhe
Énrí Ó Máille

1. Sgéal.
    Bhí fear ann fadó crochadóir a bhí ann. Bhí sé ina chomhnaidhe i nDoire Chuigeudlodh. Duine ar bith a dhéanfadh rud as bealach bhí sé le crochadh.
    Lá amháin bhí sé ag crochadh fir dubhairt. an fear leis go ndéanfadh sé rud ar bith dhó acht é a shábháil. Thug an crochadóir claidheamh dhó agus dubhairt sé leis an bhfear chuile shagart a gheobhfadh sé é a mharbú agus go raibh cúig phunt a dhul dó ar chuile chloigeann sagairt a gheobhfadh sé agus go raibh níos mó ná sin a dul dó ar chloigeann Easpuig. Bhí uncail an fhir seo ina Easpog agus chuala sé faoí an marbhú agus chuir sé fios ar a ghar-mhac agus is beag nár mharbhuigh sé an tEaspog. Bhí na sagairt beagnach uilig mharbadh aige.
    Bhí sagart amháin ann agus dubhairt sé go gcaithfeadh sé Aifreann a léigheamh ina leithéide seo go ghleann. An oidhche sin bhí an
    Pádraig Ó Conríogh
    Tomás Ó hArbhárd