Scoil: An Fháirche (Buachaillí)

An Fhairche, Co. na Gaillimhe
Énrí Ó Máille

na bhfhathach a bhí inaice leis.
    Lá ar na bháireach chuaidh sé amhach ag fasuigheacht. Leag sé an balla agus leig sé isteach na beithidhigh i dtalamh na bhfhathach agus chuaidh sé fhein suas i gcrann agus ní raibh sé shuas ann nuair a tháinig an fathach agus dubhairt sé leis an mbuachaill teacht anuas as an gcrann. Nuair a tháinig sé anuas as an gcrann thosuigh siad ag troid agus bhuail an buachaill é agus mharbhuigh sé é agus rinne sé cis dhó go na beithidhigh. Nuair a chuaidh sé abhaile leis na beithidhigh bhí go leór bainne acú agus dubhairt an fear leis gurbh é an buachaill aimsire a bfheárr é dá raibh aige ariamh. Lá ar na bhárach sheól sé na beithidhigh amach aríst agus chuir sé isteach i dtalamh na bhfhathach aríst iad. Chuaidh sé fhéin suas sa gcrann aríst. Ní raibh sé i bhfhad shuas nuair a tháinig an fathach eile agus rinne sé an cleas céadhna leis.
    Nuair a chuaidh na beithidhigh abhaile tráthnóna bhí go leór bainne acú agus dubhairt an fear gurb é an
    Máirtin Ó Conroigh
    Máirtín Ó Conroigh