Scoil: Cluain an Bhrúnaigh (uimhir rolla 13385)

Cluain Brón, Co. na Gaillimhe
Máire Ní Ghiobúnaigh

Ar an leathanach seo

1. Bhíodh Aontaighe ar siubhal fadó fan tuaith comh maith leis na bailte móra. Tá páirc i mBaile an Tobair ar a dtugtar 'Páirc an Aonaigh' air. Tugadh an t-ainm sin air mar bhíodh aonach ar siubhal ann gach bliadhain fadó ar an 15adh de Lughnasa.
    Théigheadh ceannuigheoirí ó theach go teach fén stuaith ag ceannacht stuic. Bhíodh aontaighe fadó ann nach bhfuil ann anois. Bhíodh na h-aontaighthe sin ar siubhal fán dtuaith agus i gceann tamaill stopadh iad, agus in a dhiaidh sin ins na bailte móra a bhíodh siad. Ní raibh mórán ceannuightheoraí ag teacht fán dtuaith chun na h-aontaighthe an tráth sin. Sin é an fáth a cuireadh deire leo.
    Níl páirc speisialta ins na sráideanna i gcomhair aontaighe. Ní íoctar paidc ar bheithidheach a díoltar, acht déanadh na daoine fadó é. Bhíodh na h-aontaighe an tráth sin i bpáirc mór, agus íocadh an pidc chun an talamh a bhí an aonach ar siubhal a íoc chun an duine ba leis é.
    Tugtar eirnít le gach beithidheach a díoltar. "Airgead Sonais" a tugater mar ainm air. Leath choróin is mó a thugann siad de na ceannuightheoirí. Nuair a bhíos an margadh déanta ag an gceannuightheoirí buaileann an duine eile ar an mbois é le taispeáint go bhfuil sé in a margadh eatorra.
    Marcáltar na beithidhigh nuair atá siad ceannuighthe le breasal nó le marc a ghearradh sa bhfionnadh. Tugatar an ceannrach agus rópa le capall nuair a díoltar é. Ní tugtar aon rud le beithidhigh.
        1. trádáil
    Sorcha Ní Shúilleabháin