Scoil: An Tráigh Bhán (uimhir rolla 14724)

An Trá Bháin, Co. na Gaillimhe
Meleachlán Mac Gairbhín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    leis an bhfear sin níos mó nó beidh aithbhéal ort". An treas lá bhuail mac an ríogh amach ag iasgach aríst agus níorbh fhada amuigh dó nuair a tháinic an sean-fheairín agus d'fhiafraigh sé go mac an ríogh an ngabhfadh sé ag imirt indhiú. "Ní miste liom" arsa mac an ríogh . Chuaidh siad ag imirt agus bhuaidh mac an ríogh aríst . Chuaidh sé abhaile annsin agus bhí an áthas air as a raibh buachta aige . "Anois ar san t-athair an rí ná téirigh ag imirt leis sin níos mó" "Ní miste liom" ar san mac "Is maith an piosa go mbéidh £900 bainte díom aige " . Lá ar na máireach, an ceathamhadh lá chuaidh sé amach agus tháinic an sean-fheairín go dtí é . "An dtiocfá ag imirt indiú " arsan sean-fheairín "Tiocfad arsan mac a' ríogh" D'imir agus bhuaidh an sean-fheairín. Shín mac an ríogh £300 aige . "Ó! go raibh maith agad" arsan sean-fheairín . Ní ghlaca mé an t-airgead "acht cuirfidh me fá gheasa thú ". "Ta go maith ar san mac a' ríogh . Cuir". Cuirimse fá gheasa thú bheith san domhan thoir tráthnóna ambárach". "Dona go leor arsan mac an ríogh " .
    D'éirigh sé go moch maidin mbáireach 's bhuail sé bóthar 's bhí sé ag siubhail go
    AT0313: The Girl as Helper