Scoil: Ros Muc

Ros Muc, Co. na Gaillimhe
Stiofán Ó hOisín

1. Scéal (ar lean)

Bhí fear ann fadó agus bhí trúir mac aige.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    phunt aige fhéin air. D'íoc sé na cúig punta déag agus ní raibh aon phinghinn fághtha aige annsin agus leigeadh an fear anuas de'n chrann ach níor mhair sé i bhfad ina dhiaidh sin.
    Ní raibh pinginn fágtha ag an Éireannach annsin agus 'séard a rinne sé a dhul ar bord luinge. Bhí caiptín na luinge mór le bean a bhí sa mbaile mór ach chomh luath is a chonnaic sí an t-Éireannach ní raibh aon áird aice ar an gcaiptín. Níor thaithnigh sé sin leis an gcaiptín agus chómh luath is a fuair sé an deis chaith sé an t-Éireannach amach thár bord na luinge. Ní raibh aon snámh ag an Éireannach agus thug an sruth amach leis é. Bhí sé ag imtheacht leis amach agus ba gheárr go dtáinic sail go dtí é agus chuaidh sé treasna uirthi. Bhí an tsail ag imtheacht léithe agus an fear ag marcaidheacht
    AT0316: The Nix of the Mill‑pond
    AT0505: Dead Man as Helper