Scoil: Cloigeann

An Cloigeann, Co. na Gaillimhe
Seán Ó Fathaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    hAille anois. Do bhí scoil i n-Imloch i dteach agus do chuaidh an múinteóir síos go Ros a Dilisg i dteach eile. Do bhí daoine ina gcomhnaidhe ins na tighthe sin. Do bhí scoil eile i gCluain agus do bhí ceann eile fós i nEachros.
    Do bhí fear darbh ainm Mac Gibbiún agus bean darbh ainm Miss Ball ag muineadh ins an scoil a bhí i n-Imloch. Stróinséirí a bhí ionnta. Do bhí Samuel Frayer ann ag tabhairt amach bhíd. Bhí siad ag iarraidh na Caitilicigh a mheallad chun scoile díobh agus thugaidís éadaighe agus biadh dóibh muna ghlachfadh na Caitilicigh iad. Duine ó'n gceanntar a bhí ann. Do bhí fear darbh ainm Millea agus fear eile darbh ainm Ó Conaill ag múineadh in an ceann a bhí sa mBaile Nua. Do bhí feár darbh ainm Booth agus fear agus a inghean darbh ainm Mc Cárthaigh ag múineadh ins an ceann a bhí i mBárr na hAille. Fear darbh ainm Crusheen a bhí ag múineadh ins an ceann a bhí i nOileán Iomaidh. Dia Domnaigh dá raibh é féin agus daoine eile ag teacht amach as Iomaidh ag dul go a dteampaill a bhí sa Selerna in aice le teach an tsagairt anois do casad na Caitilicigh a bhí ag dul ar aifreann ortha. Do bhí beirt phóiliní ag teacht le Crusheen ag tabhairt aire dó. Do tosuigh troid eatortha agus bhí na phóiliní ag iarraidh iad a chur cun suaimhnis agus do mharbhúigeadh duine aca
        1. foirgnimh
    Íde Ní Thuathail